top of page
חיפוש

מיתוסים על הנקה - נכון או לא?

  • תמונת הסופר/ת: Lila Levy
    Lila Levy
  • 13 בנוב׳ 2024
  • זמן קריאה 3 דקות

בתור אמא טריה, בטח שמעת לא מעט דעות ועצות על הנקה. חלקן נשמעות לך מעולות, חלקן נשמעות לך הזויות והרבה מהן פשוט לא נכונות. מיתוסים על הנקה יכולים לייצר אצל אימהות חשש שהן "מקלקלות את התינוק שלהן", ספקות אם מה שהן עושות בכלל טוב ותורם לתינוק שלהן ופשוט מייצרים ידע לא נכון שבסוף עובר מאמא לאמא.

בואי נעשה קצת סדר במיתוסים וננפץ מיתוסים נפוצים כדי שתרגישי בטוחה יותר במסע ההנקה שלך!




מיתוס 1: "אם החזה שלי לא מרגיש מלא, כנראה שאין לי מספיק חלב"

אולי שמעת את זה מאמא, סבתא ואפילו חברות סביבך. נשים שחודש-חודשיים לאחר הלידה הרגישו שהחלב שלהן נגמר כי השדיים התרוקנו ולא היו מלאים כמו בהתחלה. אבל זה דווקא סימן מעולה ולא מעיד על כך שנגמר החלב!

בפועל, כשההנקה מתבססת הגוף לומד בדיוק כמה כמויות לייצר (הוא תמיד מייצר קצת יותר אל תדאגי) ולכן תחושת המלאות יורדת - זה בדיוק מה שאנחנו מצפות שאמא תגיד לנו כחודש-חודשיים לאחר הלידה בהנקה מלאה.


מיתוס 2: "הנקה תמיד כואבת בהתחלה"

כאבים בהנקה הם נפוצים בהתחלה, במיוחד בימים הראשונים. אבל כאב ממושך או חזק לא אמור להיות חלק מההנקה. כאבים חזקים או פצעים הם בדרך כלל סימן לכך שמשהו לא בדיוק נכון בחיבור או בתנוחה. חשוב לקבל עזרה מקצועית במידת הצורך ולוודא שהתינוק תופס את הפטמה בצורה טובה כדי למנוע פצעים וכאבים.


מיתוס 3: "אם התינוק שלי יונק לעיתים קרובות, כנראה שאין לי מספיק חלב"

כל ניו בורן רוצה להיות הרבה על השד, וזה נכון גם לתינוקות יותר גדולים!

אם התינוק שלך יונק כל שעה וחצי - זה לא סימן שאין לך חלב, אלא סימן לזה שיש לך תינוק נורמלי ותקין שמשתמש בהנקה לעוד צרכים מעבר לאוכל (וגם אם התינוק שלך יונק כל 3 שעות זה מעולה! העיקר שזה לפי דרישה ולא לפי שעון).

תינוקות יונקים להרגעה, ליציאות, גזים, וויסות חום גוף ונשימה ועוד הרבה מאוד תפקידים שיש להנקה מעבר להזנה.


מיתוס 4: "אסור לך להניק כשאת חולה"

אימהות רבות חוששות להדביק את התינוק שלהן ולכן חושבות שאם הן חולות הן צריכות להפסיק להניק את התינוק שלהן. האמת היא שכשאת חולה הגוף שלך מייצר נוגדנים ומעביר אותם בחלב לתינוק שלך, אותם נוגדנים עוזרים לתינוק שלך לבנות מערכת חיסונית חזקה כך שהאמת היא שאת תורמת לו המון בכך שאת מניקה בזמן מחלה!

מה תעשי כדי למנוע הדבקה? פשוט תשמרי על היגיינת ידיים טובה וכמובן אל תתעטשי עליו ;)


מיתוס 5: "צריך להמתין 3 שעות בין הנקה להנקה"

הנקה (ובכללי האכלת תינוקות כשהיא נעשית בצורה קצובה וטובה) צריכה להיות לפי דרישה וממש לא לפי שעון. אין פה נוסחה או תבנית אליה תינוקות נכנסים.

תחשבי על עצמך כבנאדם בוגר, את לא אוכלת כל X שעות.. את שותה מתי שאת צמאה.. וצריך לזכור תמיד שהנקה היא גם השתיה של התינוק שלך.

הנקה לפי דרישה היא דרך מצוינת להבטיח שהתינוק שלך יקבל את כל הלב שהוא צריך, והיא גם מאפשרת לגוף שלך לייצר חלב בכמויות שהתינוק שלך מבקש.


מיתוס 6: "הנקה לא מספיק מזינה אחרי חצי שנה"

החל מגיל חצי שנה ההמלצות הן להתחיל לשלב מזונות משלימים - הם נקראים משלימים (ולא מוצקים) כי הם השלמה לחלב אם עד גיל שנה. ההמלצות האלה ממש לא אומרות שהחלב שלך לא מזין כי הוא מזין בדיוק כמו שהיה עד עכשיו והוא ימשיך להשתנות ולהכיל את המרכיבים והיתרונות הבריאותיים והתזונתיים הייחודיים שהתינוק שלך צריך, אבל התינוק שלך צריך מעכשיו קצת יותר מזה.

ולכן ההמלצה הרשמית של ארגון הבריאות העולמי כמו גם משרד הבריאות הישראלי היא הנקה בלעדית עד גיל חצי שנה והמשך הנקה בשילוב של מזונות משלימים לפחות עד גיל שנתיים ומעבר כל עוד זה מתאים לאמא ולתינוק.


מיתוס 7: "חלב אם שנראה שקוף הוא לא מספיק מזין"

כאמא מניקה את לא רואה את הצבע של החלב שלך, ויכול להיות שאני אגלה לך משהו חדש אבל צבע החלב יכול להיות שונה והוא לא תמיד לבן!

חלב יכול להיות לבן, כחלחל, ורוד, צהוב, ירקרק ועוד שלל צבעים ולרוב יש לכל צבע משמעות אחרת, כמו למשל שאכלת הרבה ירוקים באותו יום, או לקחת תרופה, או שפשוט חם מאוד באותו יום והחלב מאוד מיימי ונראה לך כביכול שקוף, ויכול להיות שאת בדיוק חולה אז החלב הכחלחל שלך מלא בנוגדנים שעוברים לתינוק!

חלב אם תמיד מזין והוא תמיד יהיה ההזנה הטובה והבריאה ביותר לתינוק שלך.



זהו! אלה כמה מהמיתוסים הנפוצים ביותר בכל מה שנוגע לחלב אם ועכשיו את יודעת את האמת

חשוב לי שתדעי שאם יש לך שאלות או את מרגישה לא בטוחה במשהו – זה לגמרי טבעי! הכי חשוב הוא להקשיב לעצמך ולצרכים של התינוק שלך. עם הזמן והניסיון, ההנקה תרגיש הרבה יותר טבעית ופשוטה. אני כאן לכל שאלה או תמיכה בדרך.

 
 
 

Comments


bottom of page